Haccp
HACCP készítés, HACCP kézikönyv vagy HACCP nyomtatványok? Amennyiben vállalkozásának szüksége van különböző élelmiszerbiztonsági dokumentumokra, akkor jó helyen jár! Cégünk segítségével könnyen és egyszerűen megoldhatja a HACCP készítés folyamatának kihívásait. Bízza ránk a kézikönyv megírását, a nyomtatványok előállítását!
A HACCP dokumentációt minden élelmiszerrel foglalkozó vállalkozástól kéri az adott járás Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya. Ezt a dokumentációt mindig személyre szabottan, az Ön tevékenységére és az adott körülményekre, a kialakított technológiára vonatkozóan kell elkészíteni. A Procontrollers ebben lehet segítségére.
A HACCP dokumentáció elkészítése kötelező minden olyan vállalkozás számára, amely részt vesz az élelmiszerek gyártásában, forgalmazásában, csomagolásában, illetve árusításában. Ide tartoznak többek közt az élelmiszergyártók, az élelmiszert forgalmazó kis- és nagykereskedők, húsboltok, zöldségboltok, az éttermek, büfék, cukrászdák, gyorséttermek, kifőzdék, pubok, kávézók és egyéb vendéglátó egységek is. Amennyiben az Ön vállalkozása e tevékenységek valamelyikében érintett, úgy a HACCP készítés elengedhetetlen.
Hogyan működik?
De mi is a HACCP?
A HACCP egy mára már közismert mozaikszó, egy angol nyelvű kifejezésből (Hazard Analysis and Critical Control Points) ered, és magyarra fordítva így hangzik: veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok. Ez egy nemzetközi élelmiszerbiztonsági-rendszer, amely az európai uniós előírásoknak megfelelően hazánkban is kötelezően alkalmazandó.
A HACCP célja a fogyasztók és a vállalkozások védelme élelmiszer-biztonsági szempontból. A HACCP rendszer segítségével az előírásoknak megfelelően nyomon követhető az élelmiszer útja a termeléstől a fogyasztásig, vagy ha így jobban tetszik: „a termőföldtől az asztalig”.
A HACCP gondoskodik tehát arról, hogy szabályozott körülmények között előállított élelmiszereket fogyaszthassunk nap mint nap. Számos összetevőre kiterjed, például a higiéniás körülményekre vagy a gyártás, szállítás, tárolás során alkalmazott technológiai folyamatokra.
A HACCP dokumentáció
Az 1995. évi élelmiszertörvényhez kapcsolható végrehajtási utasítás tartalmazta az első kötelező előírást a HACCP-vel kapcsolatban hazánkban. 2002. január 1-től vált kötelezővé a HACCP rendszer alkalmazása az élelmiszergyártók, valamint a vendéglátásban és a közétkeztetésben érintett vállalkozások számára is. Ezeket rendeletek szabályozták.
2003-ban új élelmiszertörvény jelent meg, mely 2004. május 1-jén lépett hatályba, és azóta ez is többször módosult. A HACCP elvét érintő jogszabályok közül érdemes még megemlíteni az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvényt, amelyben szintén vannak HACCP-vel kapcsolatos vonatkozások.
Mivel a jogszabályi környezet folyton változik, és folyamatosan jelennek meg az új rendeletek, érdemes szakértő csapat segítségét igénybe venni egy HACCP készítés során. Ők olyan dokumentumok előállítását fogják elvégezni, mint a HACCP kézikönyv, a HACCP igazolás, a HACCP tanúsítvány és más egyéb HACCP nyomtatványok.
Haccp készítés
Cégünk vállalja a HACCP készítés folyamatának minden lépését. Keressen bennünket, amennyiben a vállalkozása számára kötelezően előírt HACCP dokumentumokat el kell készítenie! Ide tartozik a HACCP kézikönyv, a HACCP igazolás, a HACCP tanúsítvány és más egyéb HACCP nyomtatványok is.
HACCP kézikönyvet csak szakirányú végzettséggel rendelkező személy készíthet. Ilyen szakirányú végzettség például a HACCP rendszergazda vagy a HACCP auditor. A Procontrollers munkatársai rendelkeznek ilyen végzettséggel, és évek óta végeznek HACCP rendszerhez köthető feladatokat, így 100%-ban megbízhat bennünk, ha tőlünk kér segítséget, amennyiben a HACCP készítés útvesztőiben elakadt.
A dokumentáció készítése során igénybe veheti havi díjas szolgáltatásunkat, így biztos lehet benne, hogy a HACCP dokumentumok felülvizsgálata is megtörténik a jogszabályi előírásoknak megfelelően. Amennyiben a jogi környezet változik, akkor is segítséget tudnak nyújtani szakembereink.
A HACCP készítés vonatkozik az alábbi dokumentumokra:
- Üzletek, üzemek, vendéglátóhelyek indításakor engedélyezési alapdokumentum a HACCP.
- A dokumentáció tartalmazza az Ön tevékenységére vonatkozó technológiai leírást.
- A HACCP szabályzat tartalmazza az adott kialakításra vonatkozó anyagmozgatási és technológiai rajzot.
- A kialakítás során elkészítjük az egység takarítási tervét, amit kérnek Öntől a hatósági bejáráskor.
- A HACCP tanácsadás során átbeszéljük az adott termékkörre, technológiára, tevékenységre vonatkozó összes szabályt, így Ön tájékozott lesz a hatósági ellenőrzéskor.
- Önellenőrzési terv készítése (2018.01.01-től kötelező új rendelet).
- Kötelező oktatások, jegyzőkönyvek kiadása, minősítő tesztek.
- Gyártmánylapok, anyahányad nyilvántartás.
Haccp kézikönyv
A HACCP készítés első fontos dokumentuma a HACCP kézikönyv, amelynek mindig naprakésznek kell lennie. Mit tartalmaz? Mivel minden élelmiszerbiztonságban érintett vállalkozás eltérően működik, nincs egységes minta, az Ön vállalkozására szabjuk az elkészítendő HACCP dokumentumot.
A többoldalas HACCP kézikönyv részeinek tartalmaznia kell a technológiai folyamatok leírását, a tisztításra, takarításra vonatkozó utasítást, az a higiéniai szabályozást, az önellenőrzési tervet, valamint az ellenőrzési lapokat is, amelynek folyamatos vezetése kötelező, és ez a vállalkozás feladata. Meghatározásra kerülnek benne a HACCP részét képező kritikus szabályozási pontok (CCP), aminek felügyeletéről gondoskodni kell. A veszélyelemzési technika segítségével kimutatható, hol fedezhetők fel a vállalkozásban ezek a kritikus szabályozási pontok. A HACCP segít abban, hogy vállalkozása élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfeleljen.
Haccp igazolás
A HACCP igazolás megszerzésének több feltétele van. A már kialakított élelmiszerbiztonsági rendszert folyamatosan felül kell vizsgálni, a dokumentációkat naprakészen kell vezetni. A működés során esedékes auditok, ellenőrzések teszik lehetővé a HACCP igazolás megszerzését.
A többlépcsős folyamatban az auditor átvizsgálja a HACCP dokumentáció elemeit, köztük a HACCP kézikönyv vezetését is ellenőrzi, helyszíni felülvizsgálatot is tart, majd erről felülvizsgálati jelentést készít. Ebben kiemeli az erősségeket, és meghatározza a fejlesztésre szoruló területeket. Amennyiben súlyos hiányosságokat tapasztal, ismét elvégzi a folyamatot, addig nem adható ki a HACCP igazolás.
Amennyiben a szakértő azt tapasztalja, hogy a vállalkozása megfelel az élelmiszerbiztonsági előírásoknak és a HACCP kézikönyv fejezeteiben leírtaknak, kiállítja a HACCP igazolás dokumentumot.
Haccp tanúsítvány
A HACCP tanúsítvány megszerzéséhez a HACCP rendszer működtetése szükséges. Ennek során kiderül, melyek azok a kritikus szabályozási pontok, amelyek kockázatot jelentenek az élelmiszergyártás, – tárolás, -értékesítés során. A higiéniai veszélyeket elkerülve csökkenthetők a kockázatok, ezért van szükség a rendszeres ellenőrzésre. A HACCP készítés nem egyszerű feladat, szakértők bevonásával lehetséges csak.
Keresse cégünk munkatársait, akik teljes körű HACCP dokumentáció elkészítését vállalják! Havi díjas szolgáltatásunkkal Ön nyugodtan felkészülhet a felülvizsgálatokra és könnyen megszerezheti a HACCP tanúsítvány és a HACCP igazolás nevű dokumentumokat.
Haccp nyomtatványok
A HACCP készítés során Önnek szüksége lesz HACCP nyomtatványok kiállítására is, melyek részét képezik a HACCP kézikönyv egyes fejezeteinek. Ide tartoznak az ellenőrző lapok, a csekklisták és a különböző naplók – például a mellékhelyiség óránkénti takarítását ellenőrző napló, a hűtő hőmérsékletének vezetésére használt lap, de fontos HACCP nyomtatványok az oktatási jegyzőkönyvek is.
Kérje segítségünket a teljes dokumentáció elkészítésében. Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha biztos kezekben szeretné tudni vállalkozása élelmiszerbiztonsági rendszerének működését. A HACCP készítés során a HACCP kézikönyv minden elemére kitérünk, a HACCP nyomtatványok kitöltésében is segítséget nyújtunk.
Hívjon minket!
Miért minket válasszon?
GARANTÁLTAN
NINCS TÖBB BÍRSÁG!
Cégünk egyedülálló módon:
100%-os munkavédelmi bírság garanciát vállal ügyfelei részére.
Ez azt jelenti, hogy az általunk ellenőrzött tevékenységek bírsága esetén, megtérítjük a bírság összegét egészen 10 millió forintig!

Kovács Veronika - Coop vegyesbolt, Budapest
Évek óta rendszeresen végzik boltunkban a munka és tűzvédelmi szempontú felülvizsgálatokat, így nagyon sokat segítenek abban, hogy megelőzzük a bírságokat és minden fontosabb előírásnak megfeleljünk. Számíthatunk szakmai segítségükre az év során bármikor!
Árak
HAVIDÍJAS SZOLGÁLTATÁS
Ügyfelink közül Sokan választották már a havidíjas szolgáltatásunkat, mellyel vállalkozása teljesen naprakész lehet.
Hívjon minket!

Biztonságban
Jogszabálykövetés

naprakészen
Dokumentációk esetleges évközi frissítése

felelősen
A munkavédelmi képviselőválasztás

A-tól Z-ig
Munka-és tűzvédelmi szaktevékenységek szabályozása
Előnyök
MIÉRT VÁLASZTJÁK ÜGYFELEINK A HAVIDÍJAS KONSTRUKCIÓT?
This is the heading
A havidíjjal tervezhetővé válik a költség.
This is the heading
Lefedik a szaktevékenységnek minősülő feladatokat, így pl. egy munkahelyi baleset kivizsgálását.
Eleget tesznek a munkavédelmi szakember kötelező foglalkoztatására vonatkozó rendeletnek
Folyamatos munka-és tűzvédelmi tanácsadás van.
A munka-és tűzvédelmi feladatok folyamatos kontroll alatt vannak
(nincs többé lejárt dokumentáció, lejárt készülék, naprakész a terület egy Hatósági ellenőrzésnél)
Mert Ön hátradőlhet és cége pilótájaként csak a cégvezetéssel kell foglalkoznia.
RÓLUNK MONDTÁK
Ügyfeleink visszajelzései
A ProControllers több mint 10 éve van jelen a munkavédelem terén. Széles körű szolgáltatásainkkal ügyfeleink minden igényét lefedjük, legyen szó élelmiszerbiztonságról, tűz- és balesetvédelemről, kockázatelemzésről vagy érintésvédelemről. Tapasztalat és megbízhatóság jellemzi cégünket, de beszéljenek inkább ügyfeleink visszajelzései:
Blog
Hírek, aktualitások, naprakész információk

Gyakori hibák a HACCP-vel kapcsolatban
Mikor büntetnek? Mik a leggyakoribb hibák a témában? Hogyan tudjuk megelőzni a bírságot? Mit tehetünk ennek érdekében mi, és mitől tud még megvédeni, ha szakember

Tűzoltó készülék karbantartása
Tűzoltó készülék karbantartása A tűzoltó készülék karbantartása több okból is kiemelkedően fontos tényező. Egyrészt, tűz esetén csak akkor fog védelmet nyújtani és akár életeket menteni,

Munkabaleset esetén mit tegyek?
Munkabalesetek mindenhol történhetnek. Ha már megtörtént a baj, fontos, hogy ne essünk pánikba és az első szempont a sérülést szenvedett személy egészsége legyen. Fontos azonban