Haccp

HACCP készítés, HACCP kézikönyv vagy HACCP nyomtatványok? Amennyiben vállalkozásának szüksége van különböző élelmiszerbiztonsági dokumentumokra, akkor jó helyen jár! Cégünk segítségével könnyen és egyszerűen megoldhatja a HACCP készítés folyamatának kihívásait. Bízza ránk a kézikönyv megírását, a nyomtatványok előállítását!

A HACCP dokumentációt minden élelmiszerrel foglalkozó vállalkozástól kéri az adott járás Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya. Ezt a dokumentációt mindig személyre szabottan, az Ön tevékenységére és az adott körülményekre, a kialakított technológiára vonatkozóan kell elkészíteni. A Procontrollers ebben lehet segítségére.

A HACCP dokumentáció elkészítése kötelező minden olyan vállalkozás számára, amely részt vesz az élelmiszerek gyártásában, forgalmazásában, csomagolásában, illetve árusításában. Ide tartoznak többek közt az élelmiszergyártók, az élelmiszert forgalmazó kis- és nagykereskedők, húsboltok, zöldségboltok, az éttermek, büfék, cukrászdák, gyorséttermek, kifőzdék, pubok, kávézók és egyéb vendéglátó egységek is. Amennyiben az Ön vállalkozása e tevékenységek valamelyikében érintett, úgy a HACCP készítés elengedhetetlen.

Hogyan működik?

De mi is a HACCP?

A HACCP egy mára már közismert mozaikszó, egy angol nyelvű kifejezésből (Hazard Analysis and Critical Control Points) ered, és magyarra fordítva így hangzik: veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok. Ez egy nemzetközi élelmiszerbiztonsági-rendszer, amely az európai uniós előírásoknak megfelelően hazánkban is kötelezően alkalmazandó.

A HACCP célja a fogyasztók és a vállalkozások védelme élelmiszer-biztonsági szempontból. A HACCP rendszer segítségével az előírásoknak megfelelően nyomon követhető az élelmiszer útja a termeléstől a fogyasztásig, vagy ha így jobban tetszik: „a termőföldtől az asztalig”.

A HACCP gondoskodik tehát arról, hogy szabályozott körülmények között előállított élelmiszereket fogyaszthassunk nap mint nap. Számos összetevőre kiterjed, például a higiéniás körülményekre vagy a gyártás, szállítás, tárolás során alkalmazott technológiai folyamatokra.

A HACCP dokumentáció

Az 1995. évi élelmiszertörvényhez kapcsolható végrehajtási utasítás tartalmazta az első kötelező előírást a HACCP-vel kapcsolatban hazánkban. 2002. január 1-től vált kötelezővé a HACCP rendszer alkalmazása az élelmiszergyártók, valamint a vendéglátásban és a közétkeztetésben érintett vállalkozások számára is. Ezeket rendeletek szabályozták.

2003-ban új élelmiszertörvény jelent meg, mely 2004. május 1-jén lépett hatályba, és azóta ez is többször módosult. A HACCP elvét érintő jogszabályok közül érdemes még megemlíteni az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvényt, amelyben szintén vannak HACCP-vel kapcsolatos vonatkozások.

Mivel a jogszabályi környezet folyton változik, és folyamatosan jelennek meg az új rendeletek, érdemes szakértő csapat segítségét igénybe venni egy HACCP készítés során. Ők olyan dokumentumok előállítását fogják elvégezni, mint a HACCP kézikönyv, a HACCP igazolás, a HACCP tanúsítvány és más egyéb HACCP nyomtatványok.

Haccp készítés

Cégünk vállalja a HACCP készítés folyamatának minden lépését. Keressen bennünket, amennyiben a vállalkozása számára kötelezően előírt HACCP dokumentumokat el kell készítenie! Ide tartozik a HACCP kézikönyv, a HACCP igazolás, a HACCP tanúsítvány és más egyéb HACCP nyomtatványok is.

HACCP kézikönyvet csak szakirányú végzettséggel rendelkező személy készíthet. Ilyen szakirányú végzettség például a HACCP rendszergazda vagy a HACCP auditor. A Procontrollers munkatársai rendelkeznek ilyen végzettséggel, és évek óta végeznek HACCP rendszerhez köthető feladatokat, így 100%-ban megbízhat bennünk, ha tőlünk kér segítséget, amennyiben a HACCP készítés útvesztőiben elakadt.

A dokumentáció készítése során igénybe veheti havi díjas szolgáltatásunkat, így biztos lehet benne, hogy a HACCP dokumentumok felülvizsgálata is megtörténik a jogszabályi előírásoknak megfelelően. Amennyiben a jogi környezet változik, akkor is segítséget tudnak nyújtani szakembereink.

A HACCP készítés vonatkozik az alábbi dokumentumokra:

Haccp kézikönyv

A HACCP készítés első fontos dokumentuma a HACCP kézikönyv, amelynek mindig naprakésznek kell lennie. Mit tartalmaz? Mivel minden élelmiszerbiztonságban érintett vállalkozás eltérően működik, nincs egységes minta, az Ön vállalkozására szabjuk az elkészítendő HACCP dokumentumot.

A többoldalas HACCP kézikönyv részeinek tartalmaznia kell a technológiai folyamatok leírását, a tisztításra, takarításra vonatkozó utasítást, az a higiéniai szabályozást, az önellenőrzési tervet, valamint az ellenőrzési lapokat is, amelynek folyamatos vezetése kötelező, és ez a vállalkozás feladata. Meghatározásra kerülnek benne a HACCP részét képező kritikus szabályozási pontok (CCP), aminek felügyeletéről gondoskodni kell. A veszélyelemzési technika segítségével kimutatható, hol fedezhetők fel a vállalkozásban ezek a kritikus szabályozási pontok. A HACCP segít abban, hogy vállalkozása élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfeleljen.

Haccp igazolás

A HACCP igazolás megszerzésének több feltétele van. A már kialakított élelmiszerbiztonsági rendszert folyamatosan felül kell vizsgálni, a dokumentációkat naprakészen kell vezetni. A működés során esedékes auditok, ellenőrzések teszik lehetővé a HACCP igazolás megszerzését.

A többlépcsős folyamatban az auditor átvizsgálja a HACCP dokumentáció elemeit, köztük a HACCP kézikönyv vezetését is ellenőrzi, helyszíni felülvizsgálatot is tart, majd erről felülvizsgálati jelentést készít. Ebben kiemeli az erősségeket, és meghatározza a fejlesztésre szoruló területeket. Amennyiben súlyos hiányosságokat tapasztal, ismét elvégzi a folyamatot, addig nem adható ki a HACCP igazolás.

Amennyiben a szakértő azt tapasztalja, hogy a vállalkozása megfelel az élelmiszerbiztonsági előírásoknak és a HACCP kézikönyv fejezeteiben leírtaknak, kiállítja a HACCP igazolás dokumentumot.

Haccp tanúsítvány

A HACCP tanúsítvány megszerzéséhez a HACCP rendszer működtetése szükséges. Ennek során kiderül, melyek azok a kritikus szabályozási pontok, amelyek kockázatot jelentenek az élelmiszergyártás, – tárolás, -értékesítés során. A higiéniai veszélyeket elkerülve csökkenthetők a kockázatok, ezért van szükség a rendszeres ellenőrzésre. A HACCP készítés nem egyszerű feladat, szakértők bevonásával lehetséges csak.

Keresse cégünk munkatársait, akik teljes körű HACCP dokumentáció elkészítését vállalják! Havi díjas szolgáltatásunkkal Ön nyugodtan felkészülhet a felülvizsgálatokra és könnyen megszerezheti a HACCP tanúsítvány és a HACCP igazolás nevű dokumentumokat.

Haccp nyomtatványok

A HACCP készítés során Önnek szüksége lesz HACCP nyomtatványok kiállítására is, melyek részét képezik a HACCP kézikönyv egyes fejezeteinek. Ide tartoznak az ellenőrző lapok, a csekklisták és a különböző naplók – például a mellékhelyiség óránkénti takarítását ellenőrző napló, a hűtő hőmérsékletének vezetésére használt lap, de fontos HACCP nyomtatványok az oktatási jegyzőkönyvek is.

Kérje segítségünket a teljes dokumentáció elkészítésében. Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha biztos kezekben szeretné tudni vállalkozása élelmiszerbiztonsági rendszerének működését. A HACCP készítés során a HACCP kézikönyv minden elemére kitérünk, a HACCP nyomtatványok kitöltésében is segítséget nyújtunk.

Miért minket válasszon?

GARANTÁLTAN
NINCS TÖBB BÍRSÁG!

Cégünk egyedülálló módon:

100%-os munkavédelmi bírság garanciát vállal ügyfelei részére.

Ez azt jelenti, hogy az általunk ellenőrzött tevékenységek bírsága esetén, megtérítjük a bírság összegét egészen 10 millió forintig!

Kovács Veronika - Coop vegyesbolt, Budapest

Évek óta rendszeresen végzik boltunkban a munka és tűzvédelmi szempontú felülvizsgálatokat, így nagyon sokat segítenek abban, hogy megelőzzük a bírságokat és minden fontosabb előírásnak megfeleljünk. Számíthatunk szakmai segítségükre az év során bármikor!

Árak

HAVIDÍJAS SZOLGÁLTATÁS

Ügyfelink közül Sokan választották már a havidíjas szolgáltatásunkat, mellyel vállalkozása teljesen naprakész lehet.

+36 70 671 1400

Hívjon minket!

Biztonságban

Jogszabálykövetés

naprakészen

Dokumentációk esetleges évközi frissítése

felelősen

A munkavédelmi képviselőválasztás

A-tól Z-ig

Munka-és tűzvédelmi szaktevékenységek szabályozása

Előnyök

MIÉRT VÁLASZTJÁK ÜGYFELEINK A HAVIDÍJAS KONSTRUKCIÓT?

This is the heading

A havidíjjal tervezhetővé válik a költség.

This is the heading

Lefedik a szaktevékenységnek minősülő feladatokat, így pl. egy munkahelyi baleset kivizsgálását.

Eleget tesznek a munkavédelmi szakember kötelező foglalkoztatására vonatkozó rendeletnek

Folyamatos munka-és tűzvédelmi tanácsadás van.

A munka-és tűzvédelmi feladatok folyamatos kontroll alatt vannak

(nincs többé lejárt dokumentáció, lejárt készülék, naprakész a terület egy Hatósági ellenőrzésnél)

Mert Ön hátradőlhet és cége pilótájaként csak a cégvezetéssel kell foglalkoznia.

RÓLUNK MONDTÁK

Ügyfeleink visszajelzései

A ProControllers több mint 10 éve van jelen a munkavédelem terén. Széles körű szolgáltatásainkkal ügyfeleink minden igényét lefedjük, legyen szó élelmiszerbiztonságról, tűz- és balesetvédelemről, kockázatelemzésről vagy érintésvédelemről. Tapasztalat és megbízhatóság jellemzi cégünket, de beszéljenek inkább ügyfeleink visszajelzései:

Komplex munkavédelmi dokumentációk összeállítása miatt kerestem meg a céget 80%
Tűzvédelmi oktatást kértem a cégtől 89%
HACCP kézikönyv összeállítását kértem a cégtől 58%
Kötelező érintésvédelem vizsgálat miatt kerestem meg a céget 77%
Munkavédelmi kockázatelemzésre adtam megbízást 67%
A felülvizsgálatok során is a cég munkatársait kerestem 100%

Blog

Hírek, aktualitások, naprakész információk